Adidas Stan Smith is een tennisschoen van Adidas. Het wordt gebruikt voor het spelen van sport. Stan Smith is een Amerikaanse tennisser, die actief was tussen het einde van de jaren zestig en het begin van de jaren tachtig. Adidas benaderde hem om de zogenaamde Haillet-schoen in 1973 te steunen.

De schoen, meestal gemaakt met een bovenwerk van wit leer en veters, heeft een eenvoudig ontwerp. In tegenstelling tot de meeste Adidas-schoenen, heeft het niet de externe drie strepen. In plaats daarvan zijn er drie rijen perforaties (of gestanste ventilatiegaten) aan beide zijden van het leren bovenwerk van elke schoen in hetzelfde patroon dat de drie gewone strepen zou moeten symboliseren. Er is soms een geschetst beeld van Stan Smith op de tong van de schoen. In zekere zin is de branding van Adidas minimaal op de schoen. Het ontwerp en de vorm van de schoen is in principe hetzelfde gebleven sinds het werd geïntroduceerd, maar er zijn in de loop van de jaren verschillende nieuwe versies en kleurstellingen verschenen.

Geschiedenis

1960

In 1963 (of in 1964), werd de eerste Adidas-tennisschoen geproduceerd,  die de eerste ooit leren tennisschoen was en het begin markeerde van een lange rij klassieke Adidas-schoenen. Het bovenste deel van de schoen is gemaakt van wit leer, terwijl de puistige buitenzool van rubber is. De binnenzool is gemaakt van synthetisch materiaal. Het was Horst Dassler, de zoon van Adolf “Adi” Dassler – de oprichter van Adidas, die het idee had van de eerste leren tennisschoen. In 1965 werd dit tennisschoenmodel de “adidas Robert Haillet” genoemd naar de Franse tennisprofessional Robert Haillet.  Toen Haillet zich terugtrok uit tennis, besloten Adidas en Horst Dassler om een ​​andere tennisspeler te vinden die het tennisschoenmodel kon goedkeuren. Donald Dell, een Amerikaanse tennismanager, stelde Stan Smith voor, die het aanbod nam om royalty’s te verkrijgen voor het gebruik van zijn naam. Voor Adidas werd de schoen een marktopener in de Verenigde Staten.  In 1967 werd aan de achterkant van de schoen een groene schuimvulling toegevoegd voor bescherming van de achillespees.

1970

In 1971 werd het model hernoemd tot de “adidas Stan Smith”,  naar de befaamde tenniskampioen Stan Smith, die op dat moment wereld nummer 1 was. In 1973 tekende Stan Smith een contract met Adidas. [Volgens “Sneaker Report” staat dit contract op de 13e plaats van de 50 meest invloedrijke sneaker-sponsorschappen in de sportgeschiedenis. Om een ​​of andere reden kon Adidas aanvankelijk niet beslissen of het model nog steeds Robert Haillet zou moeten heten of dat het zou moeten worden hernoemd naar Stan Smith, dus gedurende verschillende jaren (1973-1978) werd de schoen geproduceerd met een tong die Stan Smith’s portret had en het woord “Haillet” erboven geschreven. In 1978 werd het woord “Haillet” uiteindelijk van de tong verwijderd, en de schoen werd echt goedgekeurd door Stan Smith en officieel hernoemd tot de adidas Stan Smith.

Jaren 1980 en 1990

In 1988 waren er ongeveer 22 miljoen paren adidas Stan Smith-schoenen verkocht en de schoen was opgenomen in Guinness World Records. In 1994 was het aantal verkochte paren gestegen tot 23,7 miljoen.

2000s

Aan het begin van de 21e eeuw re-released Adidas een nieuwe versie van de schoen – “adidas Stan Smith II”. In 2008 werd een replica van de originele adidas Stan Smith uitgebracht in de Adidas Originals-lijn en heette hij “adidas Stan Smith 80s”. In totaal heeft de adidas Stan Smith sinds 1971 wereldwijd meer dan 30 miljoen paar verkocht. Er is zelfs een bron die beweert dat Adidas in 2005 40 miljoen paar van de adidas Stan Smith heeft verkocht.
De twee verschillende green foam paddings van de Adidas Stan Smith (linker foto) en de Adidas Stan Smith II (rechter foto), respectievelijk.

Tijdens een interview op 17 november 2009 op WTEM Washington DC, de Tony Kornheiser Show sportradio talkshow, zei voormalig tennisprofessional en sportagent Donald Dell dat de originele Stan Smith Green-Tab schoen al in 1972 in productie is en meer dan US $ 65 miljoen aan omzet in 2008.  Dell voegde tijdens hetzelfde interview toe dat de schoen nu beschikbaar is in acht versies, en het model is de best verkochte tennisschoen ooit.

2010s

“Complex Sneakers” heeft de adidas Stan Smith op de 4e plaats van de 50 beste tennissneakers aller tijden gezet, en daarnaast de adidas Robert Haillet op de 36e plaats.  “ShortList Magazine” heeft de adidas Stan Smith tot de 10 beste sneakers ooit gerekend. Bovendien zette Neal Heard, die de boektrainers schreef, de adidas Stan Smith op de zesde plaats in zijn top 10-lijst.

Ondanks het enorme succes van Adidas Stan Smith, besliste Adidas in 2011 om de schoen tegen 2012 op de markt te brengen.  Op 26 mei 2011 werd dit nieuws ironisch aangekondigd in het tennisstadion Roland Garros in Parijs, Frankrijk.  Volgens het Franse tijdschrift “GQ Magazine” is de reden dat Stan Smith “een mythe is die alleen in Frankrijk wordt verkocht”.  Verschillende geruchten zeggen dat de Adidas Stan Smith in 2014 terug in de Adidas-collectie kan komen.  Hoewel de adidas Stan Smith uit productie is genomen, is er nog steeds de mogelijkheid om de schoen te bemachtigen in sommige gewone sport- of schoenenwinkels en bij sommige online winkels. Daarnaast worden vintage-paren soms verkocht op veilingsites zoals eBay. Op 31 mei 2013 heeft Adidas officieel aangekondigd dat de Adidas Stan Smith in 2014 weer in de winkels zal zijn.

2014

In 2014 lanceerde Adidas de Stan Smith opnieuw met een optie voor klanten om hun eigen paar aan te passen, beperkte kleurenopties voor elk van de hoofdcomponenten en een optie om hun naam in reliëf in de binnenzool te laten vervangen door het standaard adidas-logo.